16 Mart 2013 Cumartesi

0 cylon centurion model 0005




 
nam-ı diğer cylon war era centurion
cylon savaşı dönemi centurionları, -basitçe ''centurion''- cylon atasıdır.
u-87 cyber combat unit (siber savaş biriminin) bir sonraki evrimi olmaları açısından bu modelden ayrılırlar. insansı cylon modellerinin öncüleri ve yaratıcıları olmuşlardır.




**tarihçe
mevcut cylon modelleri caprica city'de, graystone industries tarafından yaratılan cylon savaş dönemi centurionlarının bir sonraki evrimsel adımıdır. [caprica: pilot (s01e01), apotheosis (s01e18)]

gövde yapıları u-87 siber savaş birimine benzese de, centurionlar meşhur parlak krom zırhlarıyla -bazen ''yürüyen tost makinaları''- olarak bilinirler. [miniseries, razor]

selefleri gibi, cylon savaşı döneminde değişik bir çok modelleri kullanılmıştır. [caprica: apotheosis (s01e18), razor, blood and chrome]

centurionlar, 12 kolonilerde robotların insanların yaşamını kolaylaştırmak için kullanıldıkları dönemlerde, graystone industries tarafından caprica savunma bakanlığı için üretilen cylonların yakın akrabalarıdır. [caprica: pilot (s01e01), unvanquished (s01e10)]

koloni hayatına asker ve işgücü olarak giriş yapmalarıyla, kendi kültür ve dinlerini geliştirmeleri süreci uzun sürmemiştir. insanlar ile aynı çizgide tek bir tanrıya tapınmışlardır.

kısa süre sonra, cylonlar nedeni açıklanamayan bir şekilde insan efendilerine sırt çevirip, cylon savaşı olarak bilinen çatışmayı başlattılar.
[caprica: apotheosis (s01e18)]

diğer cylon modellerinin yanında centurionlar, -askeri ve ticari türleri de dahil olmak üzere- insanlığa karşı açılan bu savaşın bak aktörü oldular.
[razor, blood and chrome]

**insanlık ile savaş
cylon savaşı, uzak koloni dünyaları da dahil olmak üzere tauron ve caprica'da sahnelendi.

centurionlar tüm bu cephelerde bulunarak koloni asker ve sivil güçlerine karşı göğüs göğüse, uzayda ise koloni filolarına karşı raider pilotları olarak ve komuta üslerinde savaşmışlardır.
[razor, blood and chrome]

koloni dünyalarındaki kuvvetlerini sürdürmekle birlikte, koloni uzayında kendi bölgelerini kurmuşlar, sık sık insan hedeflerine saldırmışlardır. [blood and chrome]


savaş esnasında centurionlar, yeni robot formları geliştirmeye ve yakaladıkları insanlar üzerinde bir takım deneylere başlamışlardır. insansı cylonlar -humanoid cylon- geliştirmek amacıyla, canlı kurbanlar üzerinde acımasız operasyonlar yapmışlardır.

djerba'da yaptıkları deneyler sonucunda, sibernetik hayvan ve ilk insansı modelleri geliştirmişlerdir.
[blood and chrome]

başka bir yerde centurionlar çabaları sonucu, bir nevi teknolojiye bağlı olmadan yaşayamayan hybridler yaratmışlardır. [razor]

tam anlamıyla yeni bir yaşam formu yaratmak mümkün olmadığından, centurionlar onüçüncü koloninin elinde bulunan yeniden diriliş teknolojisi karşılığında, cimtar barış anlaşması nı imzalayarak five ile birlikte kendi bölgelerine çekildiler.
(cimtar barış anlaşması bazı kaynaklarda ''aptallık'' olarak nitelendirilir.)


ateşkes hattının ötesindeki kolonilerinde centurionlar ve final five, sekiz insansı model üreterek bunlara tek tanrı inancını telkin ettiler. [no exit (s04e15), the plan]


 **muhafızlar
muhafızlar, cylon savaşı sırasında içinde ilk cylon hybridinin olduğu, ateşkes hattının derinlerindeki uzayda bulunan üssün görevlileridir.
cylon medeniyetinin geri kalan bireylerinden ayrı olarak, bir nevi cylon efsanesi olmuş eski raiderlar ve kovboylardır.



yaratılışlarının üzerinden 40 yılı aşkın bir süre geçen bu centurionlar, orijinal hybridi korurlar. evrimlerini geliştirmek ve ilk cylon savaşında başlayan deneylerin devamımı sağlamak isteyen centurionlar, 12 koloninin düşmesinin ardından hayatta kalan bir sivil bilim ekibini yakalamışlardır. bu olay lee adama komutasındaki battlestar pegasus ile gardiyan ana gemisi arasındaki bir savaşı tetikler. savaş sırasında, saldırı takımı lideri binbaşı kendra shaw üs gemisine çıkarak bir çok centurionla çarpışır, bilim ekibini kurtararak üssü yok edecek bir nükleer silah ateşleyerek hybridi de öldürür. [razor]

**koloni
insansı cylonlar tarafından modern centurion modeli geliştirilmesine rağmen, bazı eski centurion modelleri de koloni içinde varlığını sürdürmeye devam etmiştir.insan koloni güçleri yarı cylon-yarı insan çocuk herayı almak için gelişmiş modellerle birlikte saldırı başlattıklarında, bu centurionlar savunmada hizmet vermiştir.

gelişmiş silahlarla donatılmış olan bu isyancı centurionlar, galactica mürettebatı tarafından tanınmak amacıyla ''kırmızı şerit'' ile işaretlenmişlerdir. bu centurion şok birlikleri de galactica'nın askeri müfrezesinden kabul edilirler.

sonuç olarak cylon güçleri çarpışmada geri püskürtülmüş, kalan centurionlar ise gemiyi bir karadeliğe sürerek yok etmişlerdir.



**belirgin özellikleri
caprica yapımı u-87 siber savaş ve ticari model görünümünü tamamen kaybetmemiş bu centurion, ağır, iki ayaklı, hareketli kırmızı gözü ile ayırt edilir.

cylon savaşı sırasında centurionlar, bir numaralı modelleri olan ''tost makinaları''nın yanında, daha önceki modeller ve daha gelişmiş modeller ile de savaşa katıldılar.
[caprica: pilot, apotheosis, miniseries, razor, blood and chrome]


**model tipleri
cylon savaşı dönemi centurionlar, dönemin çocuklarının da hatırlayacağı gibi, sırt çantası benzeri güç hücreleri olan, hareketli zırh ile korunan, yaklaşık 2 metre boyunda krom metal ''tost makinaları'' idiler. insanlardan çok daha güçlü olup, silah ve araç kullanabilecek yetenekte tasarlanmışlardır. sesli iletişim kurabilirler fakat bunun yanında radyo sinyalleri ile haberleşme yeteneğine de sahiptirler. haleflerinin aksine, bu eski model centurionlarda silah ve mermi iskeletlerine entegre değildir fakat kollarının içinden çıkan bıçak ve silahları mevcuttur. [razor]


cylon hiyerarşisi içinde tasarım ve fonksiyon açısından değişen bir çok modelleri mevcuttur.
ağır zırhlı modelleri insanlarla çatışan kara kuvvetlerinde hareket ederken, daha küçük modelleri raiders pilotlarıdır.
[razor]

**medeniyet ve kültür
koloni tasarımı centurionlar, yapay zeka kullanan bilinçli varlıklar olarak dizayn edilmişlerdir.
12 koloninin bir kısım insanları gibi ''tek tanrı inancı'' etrafında bir ''cylon tanrısı''na saygı duymuşlardır.

centurionların insanlık için hisleri, yaratılışlarında açık bir şekilde ortaya çıkar ki; djerbadaki sibernetik insansının söylediğine göre, beka kelly'in insanlığa karşı olan nefreti çok açıktır.
(bu hanım kızımız cylonların programlarına isyan etmelerinden önceki en son upgrade'i yapmasıyla ünlüdür. kendisini daha sonra inceleyeceğiz)
[blood and chrome]

cylon savaşı sırasında centurionlar, bir çok robotik modelin yanı sıra, organik insansı formlar ve bir çok sibernetik melezler geliştirdiler. [blood and chrome]

belirgin özellikleri olan ''kayan kırmızı göz'' sonraki modern nesillere ve özerk -otonom- raider'lara taşındı.

son olarak sizleri şu arkadaşla başbaşa bırakarak, rabbım düşmanımla bile karşılaştırmasın diyorum:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder