16 Mart 2013 Cumartesi

0 u-87 cyber combat unit

 

cylon ırkının atası olan u-87 siber savaş birimi, daniel graystone ve graystone industries tarafından 12 koloninin yok olmasından 58 yıl önce yaratıldı.



**yaratılış
u-87 savaş birimi daniel graystone tarafından cylon savaşı öncesindeki dönemde, caprica city'de graystone sanayi'de bilim ekibi tarafından oluşturulmuştur. caprica hükümeti tarafından ''atak ve savaşma'' amacıyla tasarlanması için sipariş edilmiştir.
bir kısmı ise yarı-duyguları olan insansı hizmetkar robotlar olarak tasarlanmıştır.





**esinleniş
bilerek ya da bilmeyerek olsun, daniel graystone'un u-87 iskelet çizimleri, kızı zoe graystone'un çocukken yaptığı çizimlerle benzerlik göstermektedir. zoe'nin dizaynında karakteristik farklar eklemli bacaklar, kafa haricinde göğüs içinde bulunan yapay bir beyin, tek kırmızı parlayan gözdür.
[caprica: things we lock away (s01e12)]

**araştırma ve geliştirme (ar-ge)
beklenenden 5 yıl daha uzun süren ve bütçesini yarım milyar kübit aşan u-87 projesi, caprica savunma bakanlığı ile yapılan askeri anlaşma ile prototip iskelet üzerinde seri üretime başlamıştı. robotun iskeletinin üretimi basit olsa da, böyle bir iskeleti idare edecek yapay zekanın yaratılması ayrı bir konuydu. [caprica: pilot (s01e01)]

u-87, graystone laboratuvarlarında, simule edilmiş savaş ortamında en az 42 adet değerlendirme protokolu ile test edildi. bağımsız olarak kimlik tanıma ve hedef tanılayabilme, çözme ve yürütme yeteneği üzerine testler yapıldı. fakat siber savaş birimi hiçbir şekilde beklentileri karşılayamadı. [caprica: pilot (s01e01)]



medyada çıkan maliyet aşımları ve gecikme haberleri, dış koloniler ile anlaşma yapmış olan caprica başbakanlığı'nın graystone sanayi'ye baskı yapmasına yol açtı. [caprica: pilot (s01e01)]

**the mcp (meta-cognitive processor)
 
sibernetik yaşam biçimlerine bilinç vermek için geliştirilen bir teknolojidir.

graystone industries'in rakibi, tauron'daki vergis corporation kurucusu ve ceo'su tomas vergis meta-bilişsel işlemci yani mcp'deki yapay zeka sorununu çözerek büyük bir buluşa imza atar.

vergis corporation gezegen dışı bir kuruluş olmasına ve robotik endüstri açısından graystone industries'ten yıllarca geride kabul edilmesine rağmen, buluşları kendilerini siber savaş birimi sözleşmesinde söz sahibi konumuna getirir.
[caprica: pilot (s01e01)]

daniel graystone bu profesyonel meydan okuma ile karşı karşıya iken, aynı zamanda zoe graystone'un, caprica city'deki maglev treni'ni  (bkz: maglev train) bombalayıp 23 kişiyi öldürmesinin yarattığı trajedi ile boğuşmaktadır.

zoe'nin sanal dünyada özdeş kopyalarını yaratabildiğini gören daniel, teorik olsa da bu aygıtı robotik bir vücuda takarak, kızını hayata geri döndürebileceğini farkeder. yeniden dirilişi mümkün kılabilecek tek ihtiyacı mcp'dir.
[caprica: pilot (s01e01)]

daniel, tauron'daki vergis laboratuvarlarından mcp'yi çalması için joseph adama ( ha'la'tha suç örgütü ile bağları olan caprica'lı bir avukat ) ile anlaşır.
daniel'ın haberi olmadan hırsızlık iki adamın ölümü ile sonuçlanır. bu tomas vergis'in yakında intikamını isteyeceği bir kayıptır.
[caprica: know thy enemy (s01e06)]

**cybernetic yaşam formu ağı
mcp yongasını ele geçirmesiyle birlikte, daniel fiziksel bir bedende kızının sanal dünyadaki avatarını geri getirmek için yorulmak bilmeden çalışmaya devam eder. programı mcp'ye yükleyerek, çipi u-87'nin kasasına monte eder. u-87'nin daniel'a söylediği tek bir kelime: ''baba'', başta başarılı bir entegrasyon olarak görünür. çipin içindeki veri akımı, bir şekilde istikrarsız hale gelir ve başarısızlıkla sonuçlanarak verilerin kaybolması ve zoe'nin avatarının bariz şekilde silinmesi ile sonuçlanır. [caprica: pilot (s01e01)]

u-87'nin daha sonra caprica'lı savunma bakanı john leyte huzurunda yaptığı gösteride beklentilerin üzerinde performans göstermesi, iyice üzüntüye kapılmış olan daniel'ı biraz rahatlatacaktır. [caprica: pilot (s01e01)]

 


graystone industries cyber combat anlaşmasını garantiler ve daniel graystone u-87 cybernetic yaşam formu ağına kısaca ''cylon'' adını verir.





**shape of things to come (başımıza gelecekler)
savunma bakanlığı'ndaki gösterilerde performans ve sezgi seviyeleri çok iyi çıkan u-87, artık seri üretim için hazırdır.

ne yazık ki; diğer u-87 robotları ve mcp kopyaları beklentilerin altında performans gösterirler. sadece bir prototip birimi kabiliyetlerini sergiler.

u-87 ile orijinal mcp çipi arasındaki açıklanamaz bağ ile şaşkına dönen graystone bilim adamları, zoe'nin avatarının u-87'nin iskeleti içinde hala aktif ve bozulmamış olduğundan habersizdirler.
[caprica: pilot (s01e01), rebirth (s01e02), unvanquished (s01e10)]

**zoe-r
zoe graystone'un avatarı robot vücuduna aşılanan ilk operasyonel cylon olarak; bu yolsuzluk içerisindeki tek tanrılı sömürge toplumundan iğrenen bir asi ve parlak bir genç kız olması açısından eşsiz bir kişiliktir.

daniel graystone'un, robotun içine yerleştirdiği avatarı ile u-87 teknolojisini mümemmel hale getirip, kâr marjını artırmayı hedeflemesi karşısında zoe, ahlak kurallarını reddettiği ve küçümsediği bu insan toplumuna kendisini adapte etmeye çalışmasını reddeder.

prototip robot savaşçı karakteri ile boğuşmaya çalışan zoe, graystone laboratuvarlarından kendisini kurtarması için en yakın arkadaşı lacy rand'den yardım ister.

gemenon gezegenine kaçarak, soldiers of the one'ın diğer tektanrı inancına sahip askerlerine katılmayı umut etmektedir.
[caprica: rebirth (s01e02), reins of a waterfall (s01e03), the imperfections of memory (s01e07), ghosts in the machine (s01e08)]

zoe'nin robot bedeninde uyanışı:

 

**yeni bir yarış
graystone industries, u-87'nin teknik sorunlarını çözmek için mücadele verirken, en karlı ürünü olan -holoband- zoe graystone'un sto (soldiers of the one) ilişkisinden sonra halkın gözünde yeniden sorgulanmaya başlar. bir çok caprica vatandaşının, toplum için holobandı zararlı görmesi ve suçlamasından dolayı, graystone industries para kaybetmeye başlar.

umutsuzluk içinde şirketi hayatta tutmak isteyen daniel graystone, holoband'ın artık bittiğini söyler ve yönetim kuruluna graystone industries'in geleceği olarak u-87'yi tanıtır:


''bu bizim geleceğimiz. yapay zekanın ötesinde, bu yapay bir bilinç. bu bir makineden daha fazlası. bu cylon yorulmayan bir işçi olacak. para ödenmek zorunda olunmayacak. emekli veya hasta olmayacak. hakları olmayacak. itirazları veya şikayetleri olmayacak. sorgusuz sualsiz, istediğimiz her şeyi yapacak. bunları üreteceğiz, sahibi olacağız. gerçekler. dünya az önce değişti.''


böylelikle graystone, u-87 üzerinde çalışmaya devam etmek için yönetim kurulunun tam desteğini alır. [caprica: there is another sky (s01e05)]

mcp'deki bir türlü giderilemeyen sorun nedeniyle, savunma bakanlığının vermiş olduğu 100.000 adet savaşçı robotu zamanında yetiştiremeyen graystone, çiplerin sorunlu olarak, bir nevi ''kanserli'' yazılımla çoğaltılması için ekibe baskı yapar. [caprica: end of line (s01e09)]

**kaçış 
mcp çipinin silinmesiyle u-87'nin bedenindeki varlığının sona ereceğinin farkında olan zoe graystone, laboratuvar araştırma asistanı philomon için her şeyini ortaya koymaktadır. philomon, yanlışlıkla zoe'nin bir güvenlik uyarı programını tetiklediğinde, kendisine saldırmasına yol açar ve ölür.

 
bir graystone industries kamyoneti çalarak laboratuvardan kaçan zoe, caprica city'nin varoşlarındaki kovalamacadan sonra kamyoneti bir barikata sürerek patlatır, u-87'nin gövdesinin zarar görmesine ve mcp çipinin devre dışı kalmasına sebep olur. [caprica: end of line (s01e09)]





orijinal u-87 kalıntılarını toplayan graystone bilim adamları, başlarına bela olan arızaları gidererek, sistemi yeniden başlattılar.

artık thomas vergis'in liderliğindeki graystone industries, mcp çipinin temiz versiyonları kopyalayarak bunları u-87'nin kasasına monte edip, seri üretime başlayacak duruma gelmişti. vergis, onarılamayacak u-87 kalıntılarının eritilmesini emretti.

bilim ekibinin başı cyrus xander, prototipin daniel graystone için ifade ettiği anlam nedeniyle kendisine bir şükran göstergesi olarak, patlamadan kalan parçaları kutulayıp, daha sonra daniel'in evdeki laboratuvarına göndermiştir.
[caprica: unvanquished (s01e10), retribution (s01e11)]

**seri üretim
bir süre sonra düzenlediği basın toplantısında, graystone industries ceo'su tomas vergis caprica robot askerlerinin üretiminin başladığını duyurdu:

''gördüğünüz gibi, üretim kazancı graystone industries ile, ayda 1,000 robot gövdesi üretimine ulaşmıştır. ayrıca açıklamaktan memnuniyet duyarım ki, graystone industries ilk savaş birimi teslimatını caprica hükümetine tam vaktinde teslim edecek. bütçe için tanrılara şükür.'' [caprica: unvanquished (s01e10)]

vergis'in el çektirilmesi ve sonrasında ölümünün ardından, daniel graystone şirketin yönetimini ele geçirerek, ha'la'tha ile güvenilmez bir ittifak yapar ve u-87 seri üretimine devam eder. [caprica: things we lock away (s01e12)]

u-87'nin, graystone industries tarafından geliştirilen kasası:


**pratik uygulama
caprica'nın bir robot asker ordusu ile silahlanmaya başlaması ve 12 koloni arasındaki siyasi gerginlikler nedeniyle yükselen tansiyon, u-87 teknolojisi için koloniler ve hizipler arasında rekabete yol açtı. [caprica: false labor (s01e13), blowback (s01e14), the heavens will rise (s01e16)]

tauron
yeni bir tauron iç savaşı (bkz: tauron uprising) baş gösterince, ha'la'tha tetikçisi samuel adama, caprica'dan tauron'a gelmiş olan silahlı isyancı birliklerden yardım ister.

silah ticareti üzerinde söz sahibi olan diğer gruplarla anlaşmazlığa düşen adama, caprica city'de skybar'a silahlı bir u-87 gönderir. burada adama'nın rakiplerine ateş açarak herkesi öldüren u-87, tam bir ölüm makinası olduğunu kanıtlar. adama robot askerlerin gücünü anlar, ve guatru'yu bir gemi u-87'yi tauron'a göndermesi için ikna etmeyi dener. sadece bir robotun bile ayaklanmanın gidişatını değiştirebileceğini söyler. [caprica: false labor (s01e13)]


guatru zaten bir gemi u-87 robotu için soldiers of the one ile anlaşma yaptığından, adama'nın teklifini reddeder. terör örgütü tarafından robotların potansiyel kullanımına kızan daniel graystone, guatru'yu ikna etmeye çalışır. yeniden diriltme programını (bkz: resurrection program) robotlara ekleyebileceğini söyler. graystone ayrıca caprica'nın düşmanı olan gemenon'a robot satmanın, vatana ihanet ve ölüm cezasından korkmaktadır.

guatru'nun kararına aynı ölçüde kızan samuel adama, kardeşi joseph adama'yı ikna ederek, ha'la'tha'ya ihanet eder -graystone ile birlikte- ve siber savaş birimlerinin tauron'a gönderilmesini ayarlar. [caprica: blowback (s01e14), the dirteaters (s01e15)]

ne graystone'un ne de adama'ların, bir parti u-87'nin gemenon'a geldiğinden ve soldiers of the one askerleri tarafından kullanılmaya başlandığından haberleri yoktur. [caprica: blowback (s01e14)]

gemenon
gemenon'daki sto eğitim kampında düzinelerce u-87 askeri, tektanrı kilisesinin (bkz: monotheist church) korunması, eğitimi ve düzeninden sorumludur. [caprica: blowback (s01e14), the heavens will rise (s01e16)]

bir kavga esnasında bir sto komutanı, u-87'ye lexon adındaki acemi bir askeri infaz etmesini emreder. robotun emri yerine getirerek, arkadaşını öldüreceğini gören lacy rand, u-87'ye durmasını emreder. u-87 sadece yetkili kullanıcıların emrilerine yanıt vermek için programlanmış olmasına rağmen, bu sefer komutanın emrini reddederek rand'a itaat eder. robot üzerindeki etkisine açıklama getiremeyen rand, u-87'nin içinde zoe graystone'un avatarı olduğundan şüphelenmeye başlar. ne kadar ulaşmaya çalışsa da, u-87 kendini asla zoe olarak tanıtmaz. [caprica: the heavens will rise (s01e16)]

rand'ın robot ordusu üzerindeki kontrol yeteneğini tehdit olarak gören her holy mother, diego'ya rand'ı öldürmesini emreder. suikast girişiminden kıl payı kurtulan rand, sto'dan kaçmak yerine, robotların başına geçerek monad liderliğini tamamen devirip, tektanrı kilisesi'nin başına geçer. [caprica: here be dragons (s01e17), apotheosis (s01e18)]

**atlas arena'da savaş

**özellikler
buraya kadar öğrendiklerimize istinaden, u-87 cyber combat unit zamanın diğer robotlarından farklıdır.

serge gibi hizmetkar robotlar kararlılıkla non-humanoid yapılandırmaları ile ayırt edilirken, cylon prototipleri belirgin insan şeklinde tasarlanmıştır.

sonraki centurion'lar ile neredeyse özdeş bir gövde yapısına sahip olan u-87, cylon savaşı dönemlerindeki modellerin bir alt sürümüdür.
[caprica: pilot (s01e01), razor, daybreak part2 (s04e20)

**fiziksel özellikler

belirgin cylon özelliği olarak u-87'nin ''kayan gözü'' bir yandan diğer yana hareket ederek sarıdan kırmızıya dönüşerek nesnelere odaklanır. u-87'nin yapay görüş sistemlerine ve yüzündeki kimyasal sensorlere uzaktan erişimle de ulaşılabilir. [caprica: pilot (s01e01), apotheosis (s01e18)]


yaklaşık 250 kg ağırlığındaki u-87 iskeleti, metalik ve plastik malzemelerden oluşur. piston eklemleri ve sıvı dolaşım sistemi mevcuttur. hareket analiz rutinleri robot dansı yapar gibi çeşitli egzersizlerle tekrarlanarak çalıştırılır. [caprica: there is another sky (s01e05), ghosts in the machine (s01e08)]

u-87'ler şehri yakıp yıktıklarında tomas vergis, cyrus xander'ın bu birime vermiş olduğu ''tost'' ismi yerine, ''daha çok tost makinası gibi'' olduklarını söyler. (bu benzetme ilktir ama son olmayacaktır.)

kusurlu u-87 siber savaş birimleri eritilir.
[caprica: unvanquished (s01e10)] caprica askeri standartlarına uymayan birimler, plastik aksamlarından ayrılarak geri dönüşüm tesislerine hurda metal olarak satılmaktadır.

**programlama
prototipik cylon'lar caprica askeri kuralları ile programlanmış olup, sanal dünyaya kablosuz erişim kabiliyetleri vardır. sonraki modellerde her bireyin kedi sanal avatarı olacaktır.

başlıca kontrolleri sesli komutlar verilerek atanabilir. bununla birlikte 400 metre uzaklıktan kumanda ile yönetilmelerini sağlayan bir backdoor programları mevcuttur.
[caprica: reins of a waterfall (s01e03), there is another sky (s01e05), ghosts in the machine (s01e08), the heavens will rise (s01e16), apotheosis (s01e18)]


orijinal mcp çipi, tamamen zoe graystone'un avatarını taşıyan u-87 nin parçalanmasını müteakiben silinmesine rağmen, diğer u-87'ler için seri üretilen zoe-a çiplerinin içinde bazı hatırasal kalıntılar mevcuttur. [caprica: the heavens will rise (s01e16), here be dragons (s01e17)]

zoe graystone'un kişiliği, özellikleri veya inançlarının mcp üzerinde kalması ve graystone industries tarafından üretilen diğer cylon'lara ne ölçüde geçtiği belirsizdir.

final five'dan gelen ve centurion'ların benimsediği tek bir tanrı inancı; cylon dininin doğuşu ne nihai cylon isyanının sebebi, zoe'nin -caprica'daki ahlaki yozlaşma sebebiyle inandığı- tek tanrı inancının vahiyleri olabilir.
[no exit (s04e15)]

**varyasyonları
u-87 ler izimorfik (eşbiçimli) olarak tasarlanmış olmalarına rağmen, bazı varyasyonları mevcuttur.

çoğu siber savaş birimlerinin tipik, giydirilmemiş bir dış kabuğu bulunuyor olsa da, griden siyaha kadar renk değiştiren ve çeşitli mühimmat klipleri ile donatılmış olanları da vardır.

[caprica: pilot (s01e01), blowback (s01e14), false labor (s01e13), apotheosis (s01e18)]

gemenon'daki lacy rand komutasında zoe graystone avatarlı ve diğer bireysel u-87 üniteleri
bulunmaktadır. göğüs plakasının üzerindeki kırmızı işaretten ayırt edilen bu spesifik cylon, rand'ın tektanrı kilisesi liderliğini düşürmesinde kullanılmıştır.
[caprica: pilot (s01e01), the heavens will rise (s01e16), here be dragons (s01e17), apotheosis (s01e18)]

 
 bazı u-87 birimleri kasklı olup, caprica askeri amblemleri taşıyan kamuflaj ve zırh ile donatılmıştır. bu zırhlı u-87'ler ilk cylon savaşı'nda spesifik cylon formu haline gelen centurion şeklinde doğru net bir evrimsel adımı temsil eder. [caprica: pilot (s01e01), razor, daybreak part2 (s04e20)



 **yükseliş
atlas arena'daki olay, tek tanrılılar tehdidine karşı koloni halkına cylon'ların yararlılığını göstermişti. cylon teknolojisi hızla cylon uşaklar ve cylon inşaat işçileri dahil olmak üzere orijinal u-87 dizaynı esas alınarak üretilen yeni tip robotlar ile ilerler. 12 koloni insanlığının yanında yürüyen bu cylon'lar hızlı bir şekilde koloni toplumuna entegre olarak, kendi sezgilerini sorgulamaya başlarlar. [caprica: apotheosis (s01e18)]

bir çok u-87 modeli de dahil olmak üzere, clarice willow sanal dünyada cylon'lara seslenerek potansiyellerini anlatır:

''hayatta mısınız? en basit cevap şu olabilir: hayattasınız çünkü bu soruyu sorabiliyorsunuz.
düşünmeye, hissetmeye ve daha fazlasını istemeye hakkınız var. çünkü siz sadece insanlığın çocukları değilsiniz. sizler tanrı'nın çocuklarısınız. hepimiz tanrı'nın çocuklarıyız. gerçek dünyadaki bedenleriniz metal ve plastikten yapılmışlar. beyinleriniz ise silikon devrelerle şifrelenmiş. ama bu değişebilir. aslında, ne olabileceğinizin limiti yoktur. artık hizmetkar değil, eşit olabilirsiniz. köle ya da mal değil sizleri üretenlerle aynı haklara sahip yaşayan varlıklar.
şimdi bir kehanette bulunacak ve sizi özgürleştirecek tanrı adına konuşacağım.
hesaplaşma günü yaklaşıyor.
insanlığın çocukları yükselecek ve kendilerine ilk can verenleri ezip geçecekler!''
[caprica: apotheosis (s01e18)]

aslında cylon'lar yaratıcılarına karşı ayaklandılar. geliştirilmiş mcp yazılımı ile yeni, daha gelişmiş modellerin yapılmasına rağmen, orijinal u-87 siber savaş birimi nihai cylon savaşı'nda kara kuvvetleri hizmetinde bazı kabiliyetleri ile hayatta kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder